Przedszkole w Bukowie Śląskiej

Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

TYGODNIOWY JADŁOSPIS W PRZEDSZKOLU W ZESPOLE SZKOLNO – PRZEDSZKOLNYM W KAMIENNEJ

     -13.05.2024 - 17.05.2024-                    

DZIEŃ

TYGODNIA

ŚNIADANIE    

OBIAD

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK

13.05.2025

1. CHLEB KORNEL Z MASŁEM(mąka razowa, żytnia, woda, drożdże, sól, masło 82% tłuszczu, gluten)

2.PŁATKI KUKURYDZIANE NA MLEKU(gluten ,grys kukurydziany, mleko)

3.JABŁKO,GRUSZKA

1. ZUPA JARZYNOWA (porcja rosołowa, marchewka, seler korzeń, pietruszka korzeń, natka pietruszki, kalafior, fasolka szparagowa, brukselka, sól, pieprz)

2. RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKIEM (ryż, mleko, cynamon, cukier, jabłko, masło)

SOS JOGURTOWO-WANILIOWY (mleko, jogurt z mleka, cukier waniliowy)

4. MARCHEWKA,POMARAŃCZA

5. KOMPOTZ CZARNEJ PORZECZKI

1. . BUŁKA PSZENNA Z MASŁEM  (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, soja, masło 82%tłuszczu)

2.WĘDLINA (z fileta drobiowego)

3.PAPRYKA CZERWONA,ŻÓŁTA,OGÓREK ZIELONY

4. HERBATA ŻÓRAWINOWA

WTOREK

14.05.2024

1. BUŁKA WROCŁAWSKA Z MASŁEM (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, soja, masło 82%tłuszczu,gluten)

2.TWAROŻEK ALMETTE(z mleka)

3.SZCZYPIOREK,RZODKIEWKA

4. .KAKAO NA MLEKU(kakao-alkaloidy, mleko)

1. ZUPA KRUPNIK Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ(porcja rosołowa, marchewka, pietruszka korzeń-nać, seler korzeń, por)

2. ZIEMNIAKI

3. FASOLKA PO BRETOŃSKU (fasola, kiełbasa, cebula, przecier pomidorowy, sól, pieprz, majeranek

4. KOMPOT WIELOOWOCOWY(jabłko, śliwka, agrest, czarna porzeczka)

1.CHAŁKA  Z MASŁEM  (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, soja, masło 82%tłuszczu)

2. MUS-KUBUŚ

3. HERBATA MIĘTOWA

4. MARCHEWKA

ŚRODA

15.05.2024

1. CHLEB SŁONECZNIKOWY Z MASŁEM (mąka razowa, drożdże, woda, sól, ziarna słonecznika, gluten, masło 82%tłuszczu)

2. ZUPA MLECZNA Z MAKARONEM  GWIAZDKI (mleko, mąka pszenna, woda, jajko, sól)

3.KALAREPA ,POMARAŃCZA

1. ZUPA BARSZCZ CZERWONY(porcja rosołowa, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń,  por, sól, pieprz, majeranek, buraczki czerwone)

2. KASZA KUS-KUS

3. FILET Z INDYKA Z WARZYWAMI(warzywa mieszane)

4. KOMPOT Z RABARBA

1. CHLEB TOSTOWY Z MASŁEM mąka pszenna, woda, drożdże, sól, masło 82%tłuszczu)

2.MIÓD(naturalny)

3.TRUSKAWKI,MELON

4.MELISA Z POMARAŃCZĄ

CZWARTEK

    16.05.2024

1.CHLEB PSZENNY Z MASŁEM  (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, soja, masło 82%tłuszczu)

2.PAPRYKARZ(PRODUKT WŁASNY)składniki: ryba makrela, ryż biały,sos pomidorowy (passata pomidorowa-99%)

3.OGÓREK ZIELONY,KIEŁKI RZODKIEWKI

4. HERBATA Z CYTRYNĄ

1. ZUPA  BARSZCZ BIAŁY Z KIEŁBASĄ(porcja rosołowa, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, zakwas, sól, pieprz, kiełbasa)

2. MAKARON ŚWIDERKI Z SOSEM TRUSKAWKOWO-JOGURTOWY (mąka pszenna, woda sól, jajko, truskawki, jogurt naturalny, cukier)

3. KOMPOT Z CZARNEJ PORZECZKI

4.JABŁKO,MARCHEWKA

1. CHLEB GRAHAM Z MASŁEM  (mąka żytnia, woda, drożdże, sól, gluten,  masło 82%tłuszczu)

2.WĘDLINA WIEPRZOWA(Z SZYNKI WIEPRZOWEJ)

3.PAPRYKA CZERWONA

4.SAŁATA

5.HERBATA MALINOWA

PIĄTEK

17.05.2024

1. BUŁKA WIELOZIARNISTY Z MASŁEM(mąka pszenna, woda, drożdże, sól, ziarna słonecznika, pestki dyni, masło 82%tłuszczu)

2.JAJKO GOTOWANE

3. POMIDOR

4. RUKOLA

5 .HERBATA OWOCE LEŚNE

1. ZUPA ROSOLNIK Z MANNĄ(porcja rosołowa, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń,  sól, pieprz, kasza manna)

2.ZIEMNIAKI

3. KOTLET RYBNY(ryba dorsz, jajko, bułka pszenna, sól, pieprz, olej rzepakowy)

4. SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY(marchewka, jabłko, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz)

5. WODA Z CYTRYNĄ

1.BUŁECZKI DROŻDŻOWE(własny wypiek)składniki: mąka pszenna,drożdże,jajko,powidła śliwkowe)

2.ARBUZ

3.HERBATA Z LIPY

 

              

  

Numer

alergenu

Nazwa alergenu

1. Zboża  zawierające gluten:  pszenica, jęczmień, owies, orkisz, kamut
2. Skorupiaki  i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja  i  produkty pochodne, z wyjątkiem:
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia lub Queensland
9. Seler i produkty pochodne
10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
11. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub10mg/litr
12. Łubin i produkty pochodne
13. Mięczaki i produkty pochodne

 -Jadłospis w szczególnych sytuacjach może ulec zmianie-