TYGODNIOWY JADŁOSPIS W PRZEDSZKOLU W ZESPOLE SZKOLNO – PRZEDSZKOLNYM W KAMIENNEJ
-13.05.2024 - 17.05.2024-
DZIEŃ TYGODNIA |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 13.05.2025 |
1. CHLEB KORNEL Z MASŁEM(mąka razowa, żytnia, woda, drożdże, sól, masło 82% tłuszczu, gluten) 2.PŁATKI KUKURYDZIANE NA MLEKU(gluten ,grys kukurydziany, mleko) 3.JABŁKO,GRUSZKA |
1. ZUPA JARZYNOWA (porcja rosołowa, marchewka, seler korzeń, pietruszka korzeń, natka pietruszki, kalafior, fasolka szparagowa, brukselka, sól, pieprz) 2. RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKIEM (ryż, mleko, cynamon, cukier, jabłko, masło) SOS JOGURTOWO-WANILIOWY (mleko, jogurt z mleka, cukier waniliowy) 4. MARCHEWKA,POMARAŃCZA 5. KOMPOTZ CZARNEJ PORZECZKI |
1. . BUŁKA PSZENNA Z MASŁEM (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, soja, masło 82%tłuszczu) 2.WĘDLINA (z fileta drobiowego) 3.PAPRYKA CZERWONA,ŻÓŁTA,OGÓREK ZIELONY 4. HERBATA ŻÓRAWINOWA |
WTOREK 14.05.2024 |
1. BUŁKA WROCŁAWSKA Z MASŁEM (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, soja, masło 82%tłuszczu,gluten) 2.TWAROŻEK ALMETTE(z mleka) 3.SZCZYPIOREK,RZODKIEWKA 4. .KAKAO NA MLEKU(kakao-alkaloidy, mleko) |
1. ZUPA KRUPNIK Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ(porcja rosołowa, marchewka, pietruszka korzeń-nać, seler korzeń, por) 2. ZIEMNIAKI 3. FASOLKA PO BRETOŃSKU (fasola, kiełbasa, cebula, przecier pomidorowy, sól, pieprz, majeranek 4. KOMPOT WIELOOWOCOWY(jabłko, śliwka, agrest, czarna porzeczka) |
1.CHAŁKA Z MASŁEM (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, soja, masło 82%tłuszczu) 2. MUS-KUBUŚ 3. HERBATA MIĘTOWA 4. MARCHEWKA |
ŚRODA 15.05.2024 |
1. CHLEB SŁONECZNIKOWY Z MASŁEM (mąka razowa, drożdże, woda, sól, ziarna słonecznika, gluten, masło 82%tłuszczu) 2. ZUPA MLECZNA Z MAKARONEM GWIAZDKI (mleko, mąka pszenna, woda, jajko, sól) 3.KALAREPA ,POMARAŃCZA |
1. ZUPA BARSZCZ CZERWONY(porcja rosołowa, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, sól, pieprz, majeranek, buraczki czerwone) 2. KASZA KUS-KUS 3. FILET Z INDYKA Z WARZYWAMI(warzywa mieszane) 4. KOMPOT Z RABARBA |
1. CHLEB TOSTOWY Z MASŁEM mąka pszenna, woda, drożdże, sól, masło 82%tłuszczu) 2.MIÓD(naturalny) 3.TRUSKAWKI,MELON 4.MELISA Z POMARAŃCZĄ |
CZWARTEK 16.05.2024 |
1.CHLEB PSZENNY Z MASŁEM (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, soja, masło 82%tłuszczu) 2.PAPRYKARZ(PRODUKT WŁASNY)składniki: ryba makrela, ryż biały,sos pomidorowy (passata pomidorowa-99%) 3.OGÓREK ZIELONY,KIEŁKI RZODKIEWKI 4. HERBATA Z CYTRYNĄ |
1. ZUPA BARSZCZ BIAŁY Z KIEŁBASĄ(porcja rosołowa, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, zakwas, sól, pieprz, kiełbasa) 2. MAKARON ŚWIDERKI Z SOSEM TRUSKAWKOWO-JOGURTOWY (mąka pszenna, woda sól, jajko, truskawki, jogurt naturalny, cukier) 3. KOMPOT Z CZARNEJ PORZECZKI 4.JABŁKO,MARCHEWKA |
1. CHLEB GRAHAM Z MASŁEM (mąka żytnia, woda, drożdże, sól, gluten, masło 82%tłuszczu) 2.WĘDLINA WIEPRZOWA(Z SZYNKI WIEPRZOWEJ) 3.PAPRYKA CZERWONA 4.SAŁATA 5.HERBATA MALINOWA |
PIĄTEK 17.05.2024 |
1. BUŁKA WIELOZIARNISTY Z MASŁEM(mąka pszenna, woda, drożdże, sól, ziarna słonecznika, pestki dyni, masło 82%tłuszczu) 2.JAJKO GOTOWANE 3. POMIDOR 4. RUKOLA 5 .HERBATA OWOCE LEŚNE |
1. ZUPA ROSOLNIK Z MANNĄ(porcja rosołowa, marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, sól, pieprz, kasza manna) 2.ZIEMNIAKI 3. KOTLET RYBNY(ryba dorsz, jajko, bułka pszenna, sól, pieprz, olej rzepakowy) 4. SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY(marchewka, jabłko, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz) 5. WODA Z CYTRYNĄ |
1.BUŁECZKI DROŻDŻOWE(własny wypiek)składniki: mąka pszenna,drożdże,jajko,powidła śliwkowe) 2.ARBUZ 3.HERBATA Z LIPY
|
Numer alergenu |
Nazwa alergenu |
1. | Zboża zawierające gluten: pszenica, jęczmień, owies, orkisz, kamut |
2. | Skorupiaki i produkty pochodne |
3. | Jaja i produkty pochodne |
4. | Ryby i produkty pochodne |
5. | Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne |
6. | Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: |
7. | Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: |
8. | Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia lub Queensland |
9. | Seler i produkty pochodne |
10. | Nasiona sezamu i produkty pochodne |
11. | Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub10mg/litr |
12. | Łubin i produkty pochodne |
13. | Mięczaki i produkty pochodne |
-Jadłospis w szczególnych sytuacjach może ulec zmianie-